Kivihiilikausi ajoitetaan välille 359–299 mvs. Kausi jaetaan vanhempaan Mississippi-kauteen (359–323 miljoonaa vuotta sitten) ja nuorempaan Pennsylvania-kauteen (323–299 miljoonaa vuotta sitten).
Kausi saa nimensä silloin syntyneistä kivihiilikerrostumista. Ne syntyivät pääasiassa Pennsylvania- eli ylähiilikauden kasvijätteistä, jotka jäivät sedimenttikerrostumien alle ja muuttuivat lopulta kivihiileksi suuressa paineessa.
Kasvillisuus ja yleiset olosuhteet
Kivihiilikauden sanikkaismetsää (Kuva Wikimedia) |
Noin 335-325 mvs kasvoivat ensimmäiset laajat trooppiset metsät. Kauden lopulla (n. 305 mvs) sademetsien määrä väheni voimakkaasti ja ne pirstaloituivat kylmenemisen ja kuivumisen johdosta. Engl. termi on 'Carboniferous rainforest collapse'.
Maakasvillisuudessa hallitsevina olivat putkilokasvit, joiden koko vaihteli pienistä pensasmaisista lajeista suuriin, yli 30 metrisiin puihin. Esimerkkejä:
Archaeopteris-sukuun kuuluvien puiden
fossiileja voidaan löytää myöhäis-
devonikaudelta Missisippi-kauden
lopulle. Niiden tyypillinen korkeus oli
10 m. Ne luetaan esipaljassiemenisiin,
Progymnospermopsida. Siemeniä ne eivät
tuottaneet, vaan lisääntyivät itiöiden avulla.
(Kuva Wikimedia)
|
Lepidodendron ('suomupuu') oli
puumainen liekomainen kasvi, joka saattoi kasvaa yli 30 metriseksi. Kuvassa näkyvät 'kävyntapaiset' ovat itiötähkiä. Fossiileja löytyy hyvin pitkän ajan kattavista kerrostumista, hiilikauden alusta triaskauden loppupuolelle saakka. (Kuva Wikimedia) |
Calamites on kortemaisten kasvien suku,
joita esiintyi koko kivihiilikauden ajan
ja vielä seuraavalla permikaudellakin.
Ne olivat kuitenkin puumaisia, yli 30 m
korkuisiksi kasvavia. (Kuva Wikimedia)
|
Psaronius-suvun puusaniaisia esiintyi
kivihiilikauden loppupuolella ja permi-
kaudella. Ne muistuttivat ulkoisesti nykyisiä puusaniaisia. (Kuva Wikimedia) |
Sammakkoeläimet, matelijat yms.
Kivihiilikaudella jo devonikaudella alkanut tetrapodien (neliraajaisten selkärankaisten) maaelämään sopeutuminen eteni, vaikkakin monet lajit olivat puoliksi tai jotkut jopa kokonaan vesieläimiä. Kauden loppupuolella, ilmaston kuivuessa, esiintyi jo selvästi matelijoiksi luokiteltavia lajeja.
Pederpes finneyae. (Kuva Wikimedia) |
Proterogyrinus (Wikimedia) |
Jalat olivat vahvat ja mahdollistivat liikkumisen maalla. Jotkut muut piirteet viittaavat kuitenkin siihen, että ne olivat todennäköisesti paremmin sopeutuneita vesielämään. Pyrstö oli kookas. Silmät sijaitsivat suhteellisen ylhäällä kallossa, mikä tukee teoriaa, että ne liikkuivat paljon lähellä veden pintaa.
Hylonomus lyelli -malli eräässä saksalaisessa museossa
|
Hampaat olivat pienet ja terävät ja sen arvellaan syöneen ravinnokseen tuhatjalkaisia, hyönteisiä yms. Sen fossiileja on löydetty Nova Scotiasta Kanadasta onton puunrungon fossiloituneiden jäännösten seasta.
Amphibamus (Wikimedia , © N. Tamura) |
Hyönteiset ja muut ötökät
Meganeura monyi - malli Luonnontieteellisessä
keskusmuseossa Helsingissä (© Hannu Tiihonen).
|
Meganeura eli kiviiilikauden lopulla. Siipiväli oli jopa 75 cm. Se pyydysteli muita tuon ajan hyönteisiä tarttuen niihin vahvoilla jaloillaan.
Ensimmäisiin hyönteisiin viittaavia merkkejä on löytynyt jo devonikauden alkupuolelta, n. 400 mvs ja saattaa olla, että lentotaito juontaa jo aivan noilta ajoilta. Tästä on kuitenkin erilaisia mielipiteitä, koska siltä ajalta ei ole vielä fossiileissa jälkiä siivistä. Tuhatjalkaisia ja muitakin maaniveljalkaisia oli jo sitä ennen, siluurikaudella. Kivihiilikauden erikoisuus on se, että monet lajit saavuttivat käsittämättömiä mittoja.
Pulmonoscorpius kirktonensis (Wikimedia). |
Pulmonoscorpius kirktonensis skorpioni saattoi kasvaa 70 cm pituiseksi. Sen fossiileja on löydetty Skotlannista noin 338 mv ikäisistä kerrostumista, siis kivihiilikauden alkupuoliskolta.
Arthropleura (Wikimedia) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti