sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Kaloista alkusammakoihin

Opiskellakseni asiaa  tein yksinkertaisen taulukon  ensimmäisistä tetrapodeista (neliraajaisista selkärankaisista) ja kaloista, joilla oli niitä muistuttavia piirteitä. 

Mukana on tietoja ensimmäisistä löytöpaikoista ja -vuosista. Aika paljon näyttää tapahtuneen ihan viime vuosikymmeninä. Ichthyostega on kuitenkin jo 1930-luvulta.


Nimi
Ensimmäiset löydöt
Varhaisimmat fossiilit mvs ja devonikauden jakso
1931-1933 Itä-Grönlanti
363 Famennian
1987 Itä-Grönlanti (kallon osia jo 1933)
363 Famennian
Scat Craig, Skotlanti. Osasia löytynyt eri ajankohtina 1900-luvulla
368 Famennian
2004 Ellesmerensaari, Kanada
375 Frasnian
1972 Latvia
378 Frasnian
1985 (parempi 2005) Kimberley, Australia
380 Frasnian
1881 (J. F. Whiteaves) Miguasha
385 Givetian
(Pictures are from Wikipedia articles, link below the image.)

Kolmea ensimmäistä, Ichthyostega, Acanthostega  ja Elginerpeton pidetään tetrapodeina, tässä tapauksessa alkusammakkoeläiminä. Ne olivat melko kookkaita, Acanthostega n. 60 cm, kaksi muuta jopa puolitoistametrisiä. Ne eivät olleet varsinaisia maaeläimiä,  vaan elivät ilmeisesti matalassa vedessä ja veden ja maan rajavyöhykkeellä.

Tiktaalik:ia joku tutkija on halunnut kutsua 'fishapod':iksi koska sitä voi sanoa kalojen ja tetrapodien välimuodoksi.Yli metrinen vonkale.

Muita pitänee sanoa kaloiksi, mutta niillä on tetrapodimaisia piirteitä. 

Taulukolla en yritä esittää, että vanhemmat lajit olisivat uudempien suoria esi-isiä. Usein löydetyt fossiilit sijoitetaankin eri-ikäisiin sivuhaaroihin. Taulukko kertoo kuitenkin siitä, että aikojen kuluessa ilmaantui enemmän ja enemmän maaelämään soveltuvia piirteitä. 
 ______________

Tämän artikkelin ensimmäisen version kirjoitin Mikko Louhivuoren blogiin 'Devonian kalareissu 2013', joka oli eräänlainen mielikuvitusmatka devonikaudelle. Laitan tähän alle linkit muutamiin Mikon artikkeleihin, jotka käsittelevät ym. lajeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti