Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieramiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu. (1.Moos. 2:7)Opiskelumielessä kokosin tähän artikkeliin hieman tietoa nykyisistä ihmisen evoluutiota koskevista tieteellisistä käsityksistä. (Päivitetty viimeksi huhtikuussa 2020). Tämä on tavallaan jatkoa tutkisteluille, joihin Mikko Louhivuori johdatteli meitä osallistujia blogissaan Homo erectus.
Homo habilis -kallo Olduvaista ja sen perusteella tehtyjä arvioita ulkonäöstä. Kuva Wikimedia |
Olduvain kulttuuria edustava työkalu (Kuva Wikimedia) |
Turkana Boy Kuva Wikimedia |
On käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö H. erectusta ja ergasteria pitää saman lajin alalajeina vai erillisinä ja onko erectus nykyihmisen esi-isä vai kehityksen aasialainen sivupolku. Vanhemman lajin tai alalajin, ergasterin, alkuperään liittyy myös avoimia kysymyksiä. Ergaster on saattanut polveutua habiliksesta, mutta koska ne elivät osittain samaan aikaan, voitaisiin ajatella myös, että ne ovat polveutuneet yhteisestä kantamuodosta.
Vuonna 1984 Turkana-järven läheltä Keniasta löytyi lähes kokonainen luuranko, joka on saanut nimen 'Turkana Boy'. Se on luokiteltu H. erectukseksi tai ergasteriksi ja ajoitettu välille 1.5 -1.6 mvs.
Acheul-käsikirves (Kuva Wikimedia) |
Malli heidelberginihmisestä, Homo heidelbergensis (Kuva Wikimedia) |
Eniten heidelberginihmisen fossiileja on löytynyt Euroopasta. Aivotilavuus oli lähes nykyihmisen luokkaa, keskimäärin yli 1200 cm³. Kulmakaaret olivat voimakkaat.
Erään näkemyksen mukaan heidelberginihmisestä kehittyi Euroopassa neandertalinihminen, Aasiassa denisovanihminen ja Afrikassa nykyihminen. Tätä teoriaa ollaan kuitenkin mahdollisesti osittain korjaamassa. Vuonna 2016 tehty geneettinen analyysi puoltaa sitä, että se pitäisi lukea neandertalilaisen kanssa samaan kehityslinjaan, varhaisena edustajana tai 'esineandertalilaisena'. Yhteistä kantamuotoa nykyihmisen kanssa pitäisi etsiä kauempaa menneisyydestä.
Tietyt Afrikasta löytyneet fossiilit luettiin pitkään omaan lajiinsa, Homo rhodesiensis eli rhodesianihminen. Nykyisin ne luetaan usein yhteen heidelberginihmisen kanssa tai sitten sen afrikkalaiseksi alalajiksi.
Pystyakselilla miljoonat vuodet.Vaaka-akselilla maantieteellinen leviäminen. (Kuva Wikimedia ) |
Neandertalinihmisiä eli Euraasiassa n. 200 000 - 40 000 vuotta sitten. Ne elivät pitkään myös samanaikaisesti myöhemmin samoille alueille tulleen H. sapiensin kanssa. Geenitutkimuksen perusteella risteytymistä on tapahtunut.
Neandertalilaisen luuranko ja rekonstruktio Tokion luonnontieteellisessä museossa (Wikimedia) |
Eräästä espanjalaisesta luolasta on löytynyt kalliomaalauksia, joiden iäksi on arvioitu vähintään 65 000 vuotta ja niitä on oletettu neandertalilaisten tekemiksi - tosin kaikki tutkijat eivät tätä ilmeisesti vielä ainakaan hyväksy.
Neandertalilaiset hallitsivat tulen käytön ja metsästivät suurriistaa mm. keihäiden avulla. He myös hautasivat ilmeisesti joskus vainajansa. Tätä tukevat mm. Irakista löytyneet 60 000 - 70 000 v. ikäiset jäänteet.
Tutkimusten mukaan ei-afrikkalaisissa nykyihmisissä on risteytymisen seurauksena 1–4 prosenttia neandertalilaisen geenejä. Onkin kysytty, voidaanko oikeastaan pitää neandertalilaista erillisenä lajina.
Denisovanihmisen (vihreät viivat) oletettu levittäytyminen sekä sijoittuminen ihmislajien sukupuuhun (kuva Wikimedia). |
3-5 % melanesialaisten ja australian aboriginaalien geeneistä ja 6 % papualaisten geeneeistä katsotaan olevan peräisin denisovanihmiseltä.
Homo sapiensin ajan arvioitiin aiemmin alkaneen n. 200 000 vuotta sitten, mutta viime aikoina rajaa on siirretty taaksepäin. Eräs tärkeä löytö tehtiin Jebel Irhoud nimisessä luolassa Marokossa. Sieltä oli aiemmin löytynyt neandertalilaisena pidetty kallo. Tutkimuksia jatkettaessa vuonna 2004 paikalta löytyi lisää fossiileja ainakin viidestä yksilöstä sekä työkaluja ja merkkejä tulen kontrolloidusta käytöstä. Uudessa paikalta löytyneessä osittain säilyneessä kallossa oli erityistä se, että kasvot olivat jo litteät ja kulmakaaret pienentyneet - se oli siltä osin Homo sapiensin tyyppinen. Aivokoppa oli kuitenkin pitkänomaisesti taaksepäin suuntautuva, kuten vanhemmilla Homo-suvun lajeilla. Tutkijatiimi on sitä mieltä, että kyseessä on varhainen Homo sapiens. Uudet ajoitukset antavat virhemarginaalin huomioiden löydösten iäksi 280 000 - 350 000 vuotta.
Kartta kuvaa ajateltuja Homo sapiensin leviämisreittejä ja aikoja, ka = tuhansia vuosia. Vaaleammat nuolet kuvaavat aikaisempia liikkeellelähtöjä, jotka ehkä enimmäkseen 'kuihtuivat'. Ratkaisevan levittäytymisen arvioidaan käynnistyneen 70000 - 50000 vs (Kuva Wikimedia).
|
Proteiinitutkimus tuo uutta valoa
Ihmisen suvun eri haarojen ja vaiheiden keskinäisten suhteiden selvittäminen on hyvin vaikeaa pelkästään kallojen tai muiden rakenteellisten yksityiskohtien perusteella. DNA-tutkimus parantaa mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa, mutta sillä ei päästä kovin kauas menneisyyteen, koska DNA säilyy huonosti. Vain Neandertalilaisen, denisovanihmisen ja nykyihmisen DNA:ta on pystytty tutkimaan. Yleensä näytteiden on oltava alle 100 000 vuoden ikäisiä, poikkeuksena kaksi 430 000 vuoden ikäistä Espanjasta löytynyttä neandertalilaista.
Nyt kuitenkin on tulossa käyttöön uusi menetelmä - proteiinitutkimus. 2000-luvulla huomattiin, että massaspektrometrian avulla voidaan analysoida muinaisia proteiineja. Proteiinit syntyvät solussa DNA:n sisältämien ohjeiden mukaan, niillä on selkeä vastaavuus. Ja koska proteiinit säilyvät kauemmin kuin DNA, päästään ikäänkuin 'peilin' kautta tutkimaan entistä vanhempia perintötekijöitä. (Proteiinisynteesistä kirjoittelin artikkelissa 'Geenit ja proteiinisynteesi'.)
Uuden menetelmän avulla saatiin mm. vuonna 2016 selville, että eräs Denisovan luolasta löytynyt yksilö oli hybridi, isä neandertalilainen, äiti denisovanihminen.
Varmaankin lähivuosina näistä asioista tulee taas uutta tietoa.
Linkkejä:
Wikipedia, Homo erectus
Wikipedia, Homo heidelbergensis
National geographic, World's Oldest Cave Art Found—And Neanderthals Made It
New Scientist, 70.000-year-old remains suggest Neanderthals buried their dead
Wikipedia, Shanidar Cave
Nature, Move over, DNA: ancient proteins are starting to reveal humanity’s history
Nature, The dental proteome of Homo antecessor
ScienceDaily, Oldest ever human genetic evidence clarifies dispute over our ancestors
Tiede, Ihmisen sukulaisen DNA:ta selvitetttin 800 000 vuotta vanhasta hampaan fosiilista
Video, Reconstructing Homo antecessor
Archaeology, The First Spears
Tärkeimpiä Homo erectus/ergaster -löytöjä
Wikipedia, List of human Evolution fossils
Word's oldest Homo sapiens fossils found in Morocco
Wikipedia, Jebel Irhoud
Smithsonian National Museum, Introduction to Human Evolution,
Human Family tree
Early Human Evolution
Wikipedia, Homo heidelbergensis
National geographic, World's Oldest Cave Art Found—And Neanderthals Made It
New Scientist, 70.000-year-old remains suggest Neanderthals buried their deadWikipedia, Shanidar Cave
Nature, The dental proteome of Homo antecessor
ScienceDaily, Oldest ever human genetic evidence clarifies dispute over our ancestors
Tiede, Ihmisen sukulaisen DNA:ta selvitetttin 800 000 vuotta vanhasta hampaan fosiilista
Video, Reconstructing Homo antecessor
Wikipedia, List of human Evolution fossils
Word's oldest Homo sapiens fossils found in Morocco
Wikipedia, Jebel Irhoud
Smithsonian National Museum, Introduction to Human Evolution,
Human Family tree
Early Human Evolution
Jotkut saattavat kokea luonnontieteen ja erityisesti ylläkuvatut ihmisen kehitystä koskevat näkemykset uhkaksi kristilliselle uskolle ja Raamatun luotettavuudelle ja haluavat siksi kritisoida voimakkaastikin tieteellisiä käsityksiä. Toinen ryhmä kristittyjä pitää arvossa tiedettä ja ajattelee, että on kyse lähinnä raamatuntulkinnasta. He katsovat, että Raamattu ja tiede eivät ole ristiriidassa silloin kun tieteeseen ei liitetä siihen kuulumattomia kannanottoja Jumalan olemassaolosta. Tämäntyyppistä näkemystä itsekin kannatan. On kuitenkin myönnettävä, että syntyy kysymyksiä, joihin ei ole helppo vastata. Miten on ymmärrettävä syntiinlankeemus? Entä ihmisen ainutlaatuisuus, 'Jumalan kuva' meissä? Muutamia linkkejä näistä pohdinnoista:
Areiopagi, Neljä näkemystä siitä, oliko Aadam oikeasti olemassa
BioLogos, Were Adam and Eve historical figures?
J. Richard Middleton, Humans as Imago Dei and the Evolution of Homo Sapiens
BioLogos, Karl Barth says Yes to Creation and Evolution
John Walton ja Aadam
Robin Collinsin historiallis-ideaalinen näkemys Aadamista ja Eevasta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti