torstai 18. syyskuuta 2014

Ensimmäiset metsät


Piirros Frank Mannolini / New York State Museum
Nykykäsityksen mukaan ensimmäiset metsät muodostuivat saniaismaisista Wattieza-puista, joita on löytynyt 385 miljoonaa vuotta vanhoista kerrostumista Devonikaudelta.

Gilboa nimiseltä paikkakunnalta, USA:n New Yorkin osavaltiosta, oli löytynyt kivettyneitä puunrunkoja jo 1800 luvulla ja 1920-luvulla, mutta tutkijoilla ei ollut käsitystä minkälaisesta kasvista oli kysymys. Vuonna 2005 löydettiin kuitenkin kaksi kokonaisena säilynyttä yksilöä ja kasvia voitiin tutkia tarkemmin. Sittemmin Gilboasta on kaivettu esiin kokonainen kivettyneiden Wattieza-puiden metsä. Löytöjen perusteella tästä kasvista on saatu paljon uutta tietoa.

Wattiezat kasvoivat ainakin ainakin 10 metrin korkuisiksi ja lisääntyivät itiöiden avulla kuten nykyisetkin sanikkaiset - sanikkaisiin ne nimittäin luokitellaan, vaikkakaan ei saniaisiin. Juuristo ei ollut erityisen laaja ja puuaines oli todennäköisesti melko pehmeää.


Cyathea medullaris voi kasvaa 20-metriseksi
kotimaassaan Uudessa-Seelannissa (Wikipedia)
Nykyisistä puusaniaisista, joita esiintyy trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ym., voi ehkä saada jonkinlaista apua yrittäessään kuvitella, miltä Wattieza näytti.Vain pari miljoonaa vuotta Gilboan löydöksiä myöhemmältä ajalta löytyy seuraava merkittävä 'metsien muodostaja', mielenkiintoinen Archaeopteris-puu  . . .

Ei kommentteja: