torstai 2. lokakuuta 2014

Solunjakautumisen ihme

Mitoosi on ällistyttävän monimutkainen ja hieno tapahtuma. Mitoosi tarkoittaa tuman ja sen sisältävän perimän jakautumista kahdeksi identtiseksi kopioksi solunjakautumisen yhteydessä.

Solunjakautumisten välillä kromosomit, joissa DNA:mme on, lilluvat tumassa epämääräisinä lankakerinä, joita on vaikea erottaa.  Sitten tapahtuu kahdentuminen, tiivistyminen ja ne alkavat usein näyttää tutusti X:n muotoisilta, koska sisarkromosomit pysyvät yhdessä, kiinnittyneinä toisiinsa yhdestä kohdasta.  Tässä vaiheessa ne näkyvät jo helpommin mikroskoopissa. Homma jatkuu ihmeellisellä baletilla, jossa kromosomit järjestyvät keskelle riviin, jotta ne on helpompi jakaa syntymässä olevaan kahteen soluun. Niin, ja solussa on paljon muutakin, minkä pitää kahdentua ...

Tätä katsellessa - vaikka miten yrittää olla 'järkevä' - on melkein pakko esittää kysymys: Onko tämä vain kemiaa ja fysiikkaa? Ehkä on, mutta... (pyörittää päätään). Mitä on elämä?

Oheisessa videossa on useampaan kertaan näitä vaiheita hienosti esitettynä. (Videon alku ei näytä kovinkaan kiinnostavalta, mutta loppua kohti vaan paranee). Ihmeellistä!
Tämä youtube:n video on peräisin Virtual Cell Animation Collection -sivuilta.

Toisessa videossa keskitytään siihen, miltä kromosomit yleensä näyttävät. Ne eivät siis ole X-kirjaimen muotoisina aina, vaan X-vaiheessa on jo tapahtunut kahdentuminen, tiivistyminen ja perintöaineksen jakautuminen on lähellä
Video on   BBSRC:n  eli Biotechnology and Biological Sciences Research Council:in tuotantoa.

Ei kommentteja: