perjantai 31. elokuuta 2018

Teistinen evoluutio ja ID, keskustelu


 Keskustelut tieteen ja uskon suhteesta eivät aina ole varsinaisesti keskusteluja, vaan kaikki vaan pyrkivät horjumattomasti edustamaan omaa kantaansa, eivätkä kuuntele toisia. Siksi ajattelin kirjoittaa kuvitellun keskustelun. Tässä on tosin vain kaksi suhteellisen lähellä toisiaan olevaa keskustelijaa. Kumpikaan näistä ei edusta ketään tuntemaani henkilöä, eikä myöskään itseäni, vaikka olen ehkä käyttänyt joitain argumentteja jossain. Keskustelun aiheena on luominen ja evoluutio.

Keskustelijat ovat Teppo ja Ilkka. Teppo nimittää itseään lähinnä teistisen evoluution kannattajaksi. Ilkka taas samaistuu mieluummin Intelligent Design -leiriin. Ilkka on kuitenkin leirissään sen laidan edustaja, joka tulee lähelle teististä evoluutiota.

Teppo: Kiva, että kutsuit juttelemaan kahvikupposen ääressä. No niin, otetaan ensin ihan perusasiat. Uskotko Ilkka sinä, että tieteen käsitys maapallon ja elämän iästä on ainakin suurinpiirtein oikea?

Ilkka: Toki uskon. Kyllähän nuo iänmääritysmenetelmät ovat hyvin pitkälle luotettavia, vaikka joissain erikoistapauksissa eivät oikein aina toimi. Onhan se ymmärrettävää, että on monenlaisia olosuhteita ja mullistuksia, jotka voivat sotkea muuten selvää systeemiä.

Teppo: No entä uskotko lajien polveutumiseen toinen toisistaan?

Ilkka: Kyllä minä siihenkin voin uskoa. Muuten Jumalan olisi pitänyt luoda aina uudestaan ja uudestaan erillisiä lajeja vuosimiljoonien aikana.

Teppo: Niin, ja noiden eliöiden olisi pitänyt olla heti täysin valmiita ja osaavia, jos puhutaan eläimistä. Ei olisi ollut 'emoa' kasvattamassa ja kouluttamassa. Montako yksilöä sitäpaitsi kustakin lajista olisi pitänyt kerralla luoda? Kaksiko? Entä jos toinen olisi joutunut 'parempiin suihin' heti alussa ja suvullinen laji olisi kyseessä? Varmuuden vuoksi tusina kerralla? Ei oikein uskottavaa...

Ilkka: Mutta en kuitenkaan usko evoluution toimivuuteen ilman Jumalan asioihin puuttumista.

Teppo: Ahaa, minkälaista näkemystä sitten edustat?

Ilkka: Ajattelen, että Jumala on tehnyt noita luomistöitään geenitasolla. Aina kun on tarvittu jokin radikaalimpi uusi keksintö, Jumala on vähän siirrellyt geenien palikoita tai tehnyt uusia, niin että uusi linja lähtee liikkeelle. Muutosten on täytynyt olla vähittäisiä useimmissa tapauksissa, eiväthän jälkeläiset voi erota vanhemmistaan paljon (ehkä joskus sekin käy). Mutta toisaalta myös sopivan suuria uusien keksintöjen kohdalla, koska kaikista puolivalmiista jutusta ei ole hyötyä luonnonvalinnan kannalta. Uskon kyllä luonnonmukaiseen mikroevoluutioon ja luonnonvalinta on tärkeä osa kehityksen prosessia.

Teppo: Jaa jaa. En kyllä oikein lähtisi tuohon kelkkaan. Minusta on luontevampi ajatella, että Jumala on antanut elämälle itselleen ikäänkuin mahdollisuuden kehitykseen. Hän on luonut kaiken niin hienosti, että evoluutio toimii luonnollisella tavalla, niin ihmeellinen prosessi kuin se onkin.

Ilkka: Etkö sitten anna mitään virkaa Jumalalle evoluution käynnistyttyä, kaikkialla läsnä olevana Henkenä, asioiden ohjaajana?

Teppo: Kyllä toisaalta annankin. Mutta en tekisi hänestä pikkuasioiden näpertelijää. Ajattelepa nyt, jos Jumala on jokaisen muutoksen erikseen 'askarrellut', mihin se johtaa. Tiedätkö esim. sen sienilajin, joka pesiytyy muurahaisen aivoihin ja saa sen käyttäytymään haluamallaan tavalla? Muurahainen kiipeää korkealle oksistoon sienen ohjaamana ja kuolee sinne. Siten sieni pääsee haluamalleen kasvupaikalle ja voi sieltä levitellä itiöitään kasvettuaan ulos muurahaisen päästä. Jos Jumala on tällaisenkin yksityiskohdan erikseen luonut, niin minua ainakin vähän puistattaa. Mutta sensijaan jos ajatellaan, että Jumala on luonut tällaisen vapaan prosessin, evoluution, omine lakeineen - ei tunnu niin pahalta. Joskus se aikaansaa vähän kummia juttuja, mutta ennenkaikkea valtavasti hienoja asioita. Onhan muitakin luonnonilmiöitä, jotka aiheuttavat ikäviä asioita. Mannerliikunnot aiheuttavat maanjäristyksiä. Olosuhteiden muuttuessa eliölajeja voi kuolla sukupuuttoon jne. Jumalan maapallo tämä kuitenkin on. Ja hieno elämän tyyssija ikävistäkin asioista huolimatta.

Ilkka: Tuohon on kyllä vaikea vastata. Mutta toisaalta tuntuu, että evoluutio ei voi toimia ilman Jumalan apua. Miten ihmeessä luonnollinen satunnaisista mutaatioista käynnistyvä prosessi voisi saada aikaan kaiken tämän ihmeellisen. Ajatellaan vaikka ensimmäistä elävää solua, miten monimutkainen se on. Mitä on elämä? Ja sitten kaikki evoluution aikana syntyneet uudet keksinnöt, esim. näköaisti ja muut aistit, erilaiset ruumiinrakenteet ja elimet. Ja kummallisin juttu kaikista: eliöiden ymmärrys, järki, mahdollinen tietoisuus. Ne vaan tuntuvat ymmärtävän yhtä ja toista jo ihan pikkueliöiden tasolla. Eikö siellä ole tarvittu Jumalan ihmeitä myös ensimmäisen solun luomisen jälkeen?

Teppo: Totta kyllä, on niin ihmeellisiä juttuja, että hiljaiseksi vetää. Vaikea on mennä rintaäänellä kiistämään, etteikö Jumala vaikuttaisi matkan varrella. Mutta tuollainen toistuva yksityiskohtien erillinen ihmeenomainen luominen ei oikein minusta sovi kuvaan.

Ilkka: Kyllä minunkin täytyy myöntää, että luonnossa on sellaista, johon luonnomukainen vapaa evoluutioprosessi tuntuisi sopivan paremmin. Kuitenkaan en osaa uskoa pelkkiin luonnonlakeihin, on tämä niin ihmeellistä.

Teppo: Emme ole kuitenkaan kaukana toisistamme. Erimielisyydet taitavat mennä sellaiselle alueelle, joka on aika lailla hämärän peitossa. Harmi, kun pitää nyt lähteä imuroimaan, vaimolle lupasin. Kiitos Ilkka keskustelusta, jatketaan toiste!

Ilkka: Kiitos itsellesi, siunausta!

6 kommenttia:

  1. Hieno keskustelu. Tepon kanta on lähempänä minun käsityksiäni.

    VastaaPoista
  2. Jatkan vielä tekstisi arviointia. Tuo muurahaisen aivoihin tunkeutuva ja käyttäytymistä muuttava sieni on minullekin tuttu argumentti älykästä suunnittelua vastaan. Samoin kaikki loispistiäiset, jotka munivat toisen lajin toukkaan, ja joiden toukat sitten syövät isäntänsä elävältä sisältä päin, ovat todiste suunnittelua vastaan, mutta saavat selityksensä suunnittelemattoman evoluution perusteella.

    Suunnittelua ja etenkin kreationismia vastaan todistavat monet epätarkoituksenmukaisuudet organismien rakenteessa. Selvin esimerkki tästä on kirahvin useita metrejä pitkä palaava kurkunpäähermo (Nervus recurrens). Se selittyy kuitenkin hyvin, kun ymmärretään hermon kehittyneen vähitellen kalan kaltaisesta alkumuodosta.

    VastaaPoista
  3. Niin, tietyssä mielessä suunnittelemattomuutta näkyy minunkin mielestäni luonnossa. Jumala näyttäisi suunnitelleen tällaisen vapaan prosessin, joka kuitenkin toteuttaa Hänen päämääränsä, luomistyön tarkoitukset.

    Tepon ja Ilkan vaihtoehtojen lisäksi olen sitten miettinyt paljon myös Mikko Louhivuoren ajatuksia. Hänhän ajatteli jotenkin niin, että evoluution takana on jokin voima, jota tiede ei ymmärrä (vielä?). Hän ei tarkoittanut Jumalan suoranaista ohjailua, vaan jotain muuta. Hän painotti usein sanaa 'elämä'. En ehtinyt varmaan kysyä kaikkia oikeita kysymyksiä ennen hänen poismenoaan, mutta mahdollisesti hänän ajatteli elämään itseensä sisältyvän jotain ihmeellistä, jonka vaikutuksesta evoluutio tapahtuu. Mutta voi olla niinkin, että jos olisin tätä häneltä kysynyt, hän olisi välttänyt suoraa vastausta. Hän nimittäin ei halunnut kiiruhtaa antamaan selityksiä 'ihmisen mittaisilla ajatuksilla'. Mikko opetti minulle varovaisuutta ja olenkin koittanut paljolti pysytellä ihmettelijän osassa esim. juuri evoluution taustalla olevien tekijöiden suhteen. Jumala on kaiken takana, mutta eipä paljon muuta osaakaan sanoa. Pitkät aikakaudet ja elämän ja kuoleman satamiljoonainen historia ovat kyllä minusta selviöitä ja uskon myös lajien polveutuneen toisistaan vähittäisen muuttumisen kautta.

    VastaaPoista
  4. Minäkin seurasin Louhivuoren kirjoittelua vuosien ajan. Hän oli todella syvällinen ajattelija. Kuulin hänen kuolemastaan vasta jälkeen päin, kun olin ensin ihmetellyt, ettei hän enää kirjoittanut blogeihinsa.

    Elämä on pohjimmiltaan traagista. Sitä joudun usein aamuyön tunteina miettimään, kun uni kaikkooaa silmistä.

    Luulen ymmärtäväni jazzpianisti Keith Jarrettin yhden kappaleen nimen taustalla olevan ajatuksen: "Everything that lives laments".

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Hannu-veli, tasta asiallisesta, ystavallisesta ja ytimekkaasta kirjoituksestasi! Toivottavasti jaksat jatkossakin kirjoittaa aiheista, jotka korostavat Jumalan luomistyota, Hanen pelastussuunnitelmaansa, Jeesuksen sovitustyota, kristillista vaellusta taalla maapallolla, seka tietysti iankaikkista elamaa taivaassa (1.Piet.1:9). Siunausta, varjelusta, terveytta, voimaa ja johdatusta sinulle, rakkaillesi seka ystavillesi taalta Filippiineilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miika! Oheisessa toisessa kirjoituksessa yritän ilmaista sitä, että vaikeista kysymyksistä huolimatta tärkeintä on evankeliumi, Jeesuksen sovitustyöhön uskominen ja kertominen siitä muillekin.
      http://ihmeellinenraamattu-ht.blogspot.com/2017/09/keskustelu-lahetysmailla.html

      Poista