perjantai 3. marraskuuta 2017

Kaksi kirjaa

Alussa loi Jumala taivaan ja maan. Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä...  Ja Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja, ja lentäkööt linnut maan päällä, taivaanvahvuuden alla"... Ja Jumala siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä" ... Ja Jumala sanoi: "Tuottakoon maa elävät olennot..." 

Raamatusta saamme lukea taustan kaikelle - Jumalan tahdosta kaikki on luotu. Luonnon kirjasta saamme lukea tarkempia yksityiskohtia siitä, miten kaikki on tapahtunut. Tai ainakin yrittää parhaamme mukaan, muistaen luonnotieteen mahdollisuuksien rajatkin.

NASA Blue Marble of Eastern Hemisphere. 22 October 2011
Kuinka mielenkiintoisella tavalla kaikki onkaan lähtenyt rakentumaan, niin että on syntynyt tällainen monimutkainen ekosysteemi. Siellä jossain elämän aamussa syanobakteerit ovat tuottaneet happea yhteyttämällä. Monet erilaiset elämänmuodot valloittavat ensin vesielementin. Ilmenee tuo luonnossa oleva ihmeellinen pyrkimys hyödyntää kaikkea ja levitä kaikkialle, mikä vaan on mahdollista. Jos maalla on mahdollisuus elää, niin sinnekin elämä 'änkeää' eri muodoissaan. Ensin kasvillisuus ja pikkuötökät. Sitten jossain vaiheessa löytyy jo alkusammakkoeläimiä, varustettuna sekä vedessä että maalla liikkumiseen sopivilla 'eväjaloilla'. Ne eivät kuitenkaan vielä vietä pitkiä aikoja maalla. Sitten sammakkoeläimet, joilla on jo kunnon jalat, mutta vielä munivat veteen. Sen jälkeen vakiinnutetaan lopullisesti 'jalansija' maalla. Ilmaantuu ensimmäinen selkärankaisten ryhmä, joka kykenee myös lisääntymään tässä uudessa elementissä - matelijat. Ilmassakin voi liikkua ja sitä mahdollisuutta voi jotenkin hyödyntää - niinpä siivet on aikanaan niin hyönteisillä, linnuilla kuin lepakoillakin. Kaikki etenee hienossa loogisessa järjestyksessä.

Maapallon historiassa ekosysteemi on välillä hakenut tasapainoaan. On ollut suuria murrosvaiheita, esim. ensimmäinen suuri jääkausi, joka syntyi hapen lisääntymisen ja metaanin vähenemisen aiheuttamasta lämmittävän 'kasvihuoneilmiön' poistumisesta. Mutta nämä murrosvaiheetkin ovat olleet alkuna uudelle osan lajeista tuhoutuessa ja uusien saadessa sijaa. Ne kertovat myös siitä, miten helposti tällainen valtava kokonaisuus voisi lakata toimimasta. Tällaisen 'pitkän tien' kautta on kuitenkin lopulta syntynyt 'järjestelmä', jossa kaikki muodostaa äärettömän monimutkaisen, hienon, itseään ylläpitävän verkoston.

Tämä kaikki puhuu minulle Jumalan suuruudesta. Aikaa on kulunut meidän näkö­kulmas­tamme paljon, mutta mitä se on Jumalalle? Raamattukin käyttää ilmaisua, että Hänelle "tuhat vuotta on kuin yksi päivä". Valtava avaruus ja siellä tämä ihmeellinen maapallomme. Tätä katsellessa voi aavistella jotain Hänestä, joka on kaiken takana.

Raamattu kertoo meille luomisesta sen puolen, jota tiede ei voi saada selville. Maailma on luotu Jumalan Sanalla. Uusi Testamentti paljastaa meille lisäksi sen, mikä Vanhassa Testamentissa on vain arvoituksellisina viitteinä: Jeesus on Jumalan Sana, kaikki on luotu Hänen kauttaan.
Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Hän oli alussa Jumalan tykönä. Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus. Ja valkeus loistaa pimeydessä, ja pimeys ei sitä käsittänyt... Totinen valkeus, joka valistaa jokaisen ihmisen, oli tulossa maailmaan. Maailmassa hän oli, ja maailma on hänen kauttaan saanut syntynsä, ja maailma ei häntä tuntenut. Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta. Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta. (Joh. 1:1-14, osa) 
... hän on näkymättömän Jumalan kuva, esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa. Sillä hänessä luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät... (Kol.1:15-16, osa)

Ei kommentteja: